Γαλαξίδι Φωκίδας

Πώς θα έρθετε

Για να φθάσετε από Βόρεια Ελλάδα στο Γαλαξίδι, ακολουθείτε την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Λαμίας. Φθάνοντας στις Θερμοπύλες, περίπου στο 200ο χλμ., συναντάτε τη διασταύρωση με τον οδικό άξονα Άμφισσα-Ναύπακτος-Αντίρριο.
Από Αθήνα μέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και στον κόμβο για Κάστρο, ακολουθείτε την οδό από Ορχομενό προς Λιβαδειά (εκτός πόλεων), όπου συνεχίζετε προς Δεσφίνα-Ιτέα-Γαλαξίδι.
Από Δυτική Ελλάδα ακολουθείτε τις οδικές ενδείξεις Ναύπακτος-Γαλαξίδι-Ιτέα.
Από Πελοπόννησο μέσω Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου προς κατεύθυνση για Ναύπακτο-Γαλαξίδι-Ιτέα.
Αθήνα-Γαλαξίδι: 213χλμ.
Άραξος-Γαλαξίδι: 91χλμ.
Τρίπολη-Γαλαξίδι: 210χλμ.
Πάτρα-Γαλαξίδι 80χλμ
Αράχωβα-Γαλαξίδι: 45χλμ.
Κόρινθος-Γαλαξίδι: 138χλμ.
Δελφοί-Γαλαξίδι: 34χλμ.
Ιωάννινα-Γαλαξίδι: 290χλμ.
Ιτέα-Γαλαξίδι: 16χλμ.
Καλαμάτα-Γαλαξίδι: 297χλμ.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΤK Γαλαξειδίου 2265351212
Ταχυδρομείο 2265041259
Εθνική Τράπεζα 2265042311-12
Ναυτικό Μουσείο 2265041558
Λιμενικός Σταθμός 2265041390
Περιφερειακό Ιατρείο 2265041222
Τουριστική Αστυνομία 2265033333
Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (πρώην Νομαρχιακό) 2265022222



Χάρτης



Άγιοι  Πάντες Φωκίδας (Βίδαβη)

Οι Άγιοι Πάντες είναι ένα Χωριό του νομού Φωκίδας στην επαρχία Δωρίδας. Αποτελείται από τρείς οικισμούς, τον Ανατολικό τον Δυτικό και τον Παραλιακό. Απέχει 12 χλμ απο το Γαλαξίδι και ανήκει στον "Καλλικρατικό" δήμοΔελφών με έδρα την Άμφισσα. Έχει πληθυσμό 388 κατοίκων, έκταση 22.096 στρεμμάτων και μέσο σταθμικό υψόμετρο τα 56 μέτρα.
Το προσωνύμιο Βίδαβη διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του '30 οπότε μετονομάσθηκε σε Άγιους Πάντες, απο τον ομώνυμο ιερό ναό που βρίσκεται στη μέση των δύο παλαιότερων χρονολογικά οικισμών, του Ανατολικού και του Δυτικού.



Πώς θα έρθετε στους Αγίους Πάντες


Οδικώς
Με λεωφορείο: Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι, και από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη για την Άμφισσα.
Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στου Αγίους Πάντες με αυτοκίνητο
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 223 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 399 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 70 χλμ.
Η απόσταση από την Ιτέα είναι 29 χλμ.
Η απόσταση από το Γαλαξίδι είναι 12 χλμ.
Η απόσταση από τους Δελφούς είναι 45 χλμ.
Η απόσταση από την Αράχοβα είναι 57 χλμ
Αεροπορικώς: Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στο Άραξο που απέχει 79 χλμ.


Αξιοθέατα Φωκίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌΣ ΧΏΡΟΣ - ΤΑ ΜΝΗΜΕΊΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΏΝ
Οι Δελφοί ή αλλιώς ο «Ομφαλός της Γης» ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ.
Ο ΝΑΌΣ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ
Ο ναός του Απόλλωνα είναι το σημαντικότερο μνημείο στο χώρο των Δελφών και βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, στο κέντρο του ιερού χώρου. Μέσα στο ναό ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα του θεού και τα πολλά αφιερώματα προς αυτόν.
Ο ΘΗΣΑΥΡΌΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΊΩΝ
Ο θησαυρός των Αθηναίων ήταν ίσως ένα από τα πιο σημαντικά, όσο και εντυπωσιακά κτίσματα του ιερού τουΑπόλλωνα. Επιβλητικό κτίσμα πάνω στην Ιερά οδό και δίπλα από το βουλευτήριο της πόλης των Δελφών.
Η ΙΕΡΆ ΟΔΌΣ
Η Ιερά Οδός ήταν το μονοπάτι που οδηγούσε τον επισκέπτη από την είσοδο του ιερού χώρου του Απόλλωνα έως το βωμό των Χιών. Η είσοδος μέσω της Ιεράς Οδού είχε τελετουργικό χαρακτήρα και γινόταν με πομπή.
ΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΏΝ
Το θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα καλύτερα γνωστά αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου. Γνωρίζουμε γι' αυτό την ακριβή χρονολογία κατασκευής του, το σχέδιο του και τη μορφή του κοίλου, αλλά και τις αλλαγές που υπέστη στις εποχές που ακολούθησαν.
ΚΑΣΤΑΛΊΑ ΚΡΉΝΗ
Η Κασταλία ήταν μια ιερή πηγή στους Δελφούς που το νερό της είχε ιδιαίτερη σημασία για τη λατρεία στο χώρο, όπως και για την καθημερινή λειτουργία του μαντείου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΔΕΛΦΏΝ
Στο μουσείο παρουσιάζεται ανάγλυφα η ιστορία του ξακουστού σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο ιερού του Απόλλωνα με το φημισμένο μαντείο. Οι πολύ σημαντικές συλλογές του μουσείου μας παρουσιάζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την θρησκευτική και κοινωνική δράση του ιερού από την ίδρυσή του τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου, έως τότε δηλαδή που οδηγήθηκε σε πλήρη παρακμή.

Εναλλακτικός τουρισμός

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΎ
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού απέχει 57 χλμ. από τουςΆγιοι Πάντες και διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.
ΟΡΕΙΒΑΣΊΑ
Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα και πρόσφορα βουνά της Ελλάδας, για τους φίλους της ορειβασίας και πεζοπορίας. Διασχίζονται δε από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η διαμονή των ορειβατών γίνεται στα ορειβατικά καταφύγια.
Μια άπειρης ομορφιάς πεζοπορία προσφέρει το φαράγγι της ΡΕΚΚΑΣ, που ξεκινάει από την κορυφή της Γκιώνας μέχρι την πεδιάδα της Βάνιανης για 12 χλμ. Οι κάθετες ορθοπλαγιές που υψώνονται σε σημαντικό ύψος και η εναλλαγή του τοπίου, σε συνδυασμό με τα νερά που τρέχουν από τις 3 πηγές, προσδίδουν μια άγρια ομορφιά και καθιστούν το φαράγγι ένα αξιόλογο μέρος για ορειβασία, για επιστημονική παρατήρηση και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
ΚΥΝΉΓΙ
Τα βουνά της Φωκίδας αποτελούν άριστο βιότοπο για τα άγρια θηράματα, τόσο τα τριχωτά (Αγριόχοιρος, Λαγός) όσο και τα πτερωτά (Ορεινή Πέρδικα, Τσίχλα κ.λπ.), τα οποία οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν ελεύθερα, όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
ΨΆΡΕΜΑ
Οι εκτεταμένες ακτοθαλασσιές, που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, προσφέρονται για επιφανειακό και υποβρύχιο ψάρεμα.
ΕΘΝΙΚΌΣ ΔΡΥΜΌΣ
Στην καρδιά του Παρνασσού υπάρχει ομώνυμος Εθνικός Δρυμός σε έκταση 36.000 στρεμμάτων. Είναι ο 2ος Εθνικός Δρυμός, που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1938 και ένας από τους 9 υπάρχοντες σήμερα στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης, ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα, θα θαυμάσει το ενδημικό είδος "Παιονία του Παρνασσού" και το ονομαστό Άντρο του Θεού Απόλλωνα - "Κωρύκειο Άντρο", οι δε σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τον ονομαστό Κάρκαρο - "Επτάστομος", σπηλιά με επτά ανοίγματα, που κατά νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις, σε βάθος 70μ. υπάρχει ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.
ΑΛΕΞΊΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΆΣ
Η Φωκίδα, με τη συγκεκριμένη μορφολογία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η ύπαρξη τόσων ορεινών όγκων, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ανεμοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους θερμούς μήνες. Ο πιο πάνω συνδυασμός παρέχει στους πιλότους τοπία και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς καθώς η πτήση πάνω από τα βουνά της Φωκίδας παρέχει μόνιμα θέα στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου και τη λίμνη του Μόρνου. Στη Φωκίδα μπορεί κάποιος να βρει πολλούς διαφορετικούς χώρους απογείωσης.

Eυχαριστούμε για την επισκεψη .Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επισήμανση ,παρατήρηση ή πληροφορία