Το μοναδικό "Αλευρομουτζούρωμα" του ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ



  Κόσμος πολύς και φέτος τίμησε αυτόν το μοναδικό θεσμό-έθιμο που τελείται κάθε χρόνο ,την Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι. Ντόπιοι και επισκέπτες παρακολούθησαν ξανά αυτό το εντυπωσιακό έθιμο που οι καταβολές του προέρχονται από τα χρόνια της αίγλης της εποχής των καραβιών.
Όλοι οι τόποι στην Ελλάδα ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα έθιμά τους αυτή τη περίοδο και μεις επιβάλλεται να στηρίζουμε κάθε  δρώμενο που βγαίνει κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της παράδοσης. Έτσι και στη μικρή μας πόλη τιμούμε τούτο το παραδοσιακό έθιμο ως κόρην οφθαλμού κι είμαστε τυχεροί που κάθε χρόνο παρατηρούμε πως αποκτά ολοένα και περισσότερους  φανατικούς θαυμαστές απ΄ όλη την Ελλάδα. Προσπαθώντας να διατηρήσουμε το αυθεντικό του χρώμα χωρίς αλλοιώσεις και σύγχρονιστικές παρεμβάσεις .Τούτο ίσως αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας του. Το αληθινό κέφι που μεταδίδεται και πηγάζει βαθιά από τη ψυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.
 Όσοι επισκέφτονται αυτές τις μέρες  το Γαλαξίδι είναι σίγουρο πως το εχουν νιώσει. Έτσι κι αλλιώς η διονυσιακή έκσταση είναι και το ζητούμενο της αποκριάτικης περιόδου. Αυτό συμβαίνει εδώ στη ναυτική πόλη.Μπορεί το έθιμο να  το μετέφέραν οι παλιοί καπεταναίοι από κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι ,μα εδώ στον τόπο αυτόν , ρίζωσε στη καρδιά της Ελλάδας κι απέκτησε τη δική του ελληνική ψυχή. Κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία.






 
 

Αγαπητοί φίλοι οι αποκριά τελείωσε για φέτος μα το μήνυμά της οφείλει να μας ακολουθεί ...κι είναι αυτό : ελευθερία έκφρασης ,συλλογικότητα και πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες της ζωής.

Να έχετε καλή σαρακοστή και του χρόνου σας περιμένουμε όλους εδώ!

Για όσους επιθυμούν να δουν περισσότερο υλικό από φωτογραφίες και βίντεο μπορούν να μας  βρουν στο facebook ,youtube αλλά και στο twitter :

Facebook

twitter

Youtube

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Eυχαριστούμε για την επισκεψη .Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επισήμανση ,παρατήρηση ή πληροφορία