Το πανηγυράκι της Αράχωβας προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου




23 Απριλίου η καθορισμένη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Σα δε τυχαίνει η ημερομηνία της εορτής του να μετατεθεί λόγω του Πάσχα -μιας και πρόκειται για κινητή εορτή -τότε εκείνη γιορτάζεται παντού στη χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία και με πολλές τιμές ως αρμόζει σε έναν άγιο μαχητή της ορθοδοξίας.


  Αυτό πράττουν και οι Αραχωβίτες . Γιορτάζουν τον Άι Γιώργη  με ιδιαίτερες τιμές . Τρεις μέρες διαρκεί  το πανηγυράκι τους. Η πρώτη μέρα του πανηγυριού ξεκινά από  "εκεί ψηλά στο Άι Γιώργη" που η τρανή κι ιστορική εκκλησια της μικρής πόλης είναι χτισμένη.  Η προσεγγισή του ναού γίνεται παραδοσιακά .Με τα πόδια κανείς ανεβαίνει από τον κεντρικό δρόμο τα πολλά σκαλιά που οδηγούν κατευθείαν στη πλατεία της εκκλησιάς.  Μαζί σου ανεβαίνουν οι Αραχωβίτες ,παρέες αγοριών .κοριτσιών , ηλικιωμένοι, οικογένειες με τα παιδάκια τους ακόμα και τα πολύ μικρούλια όλοι τους ντυμένοι παραδοσιακά. Σχεδόν από παντού ,από  κάθε πέτρινο σοκκάκι ξεπροβάλλουν συνεχώς φουστανελλάδες μα και κοπέλες με όμορφες παραδοσιακές στολές . Το όλο σκηνικό σε παραπέμπει στο παρελθόν . Το σίγουρο είναι πως αυτή η εικόνα  σου μένει έντονα χαραγμένη στη μνήμη .









Φτάνοντας πάνω στην εκκλησιά, απ΄οπου η θέα εκεί σου κόβει την ανάσα, ακούς μουσική. Προχωράς περιμετρικά του ναού ακολουθώντας την και κείνη σε οδηγεί στο πλάι του ναού όπου ήδη έχει στηθεί ο χορός των γερόντων. Πριν την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου , το έθιμο θέλει τους γέροντες να χορεύουν κυκλικά σε αργό ρυθμό και με τη συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων και μουσικών. Μετά το χορό ακολουθεί ο Εσπερινός χοροστατούντος φέτος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.




Μετά τη  τέλεση της λειτουργίας οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν . Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας ξεκινά για να περάσει από τα σοκκάκια της πόλης συνοδεία της μπάντας αλλά κι από εκείνους τους Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τις τοπικές τους ενδυμασίες . Μπροστά όλοι εκείνοι στη μέση η Εικόνα του Αγίου Γεωργίου κι ακολουθούμε εμείς οι υπόλοιποι .Ο κόσμος απίστευτα πολύς από παντού από τη γύρω περιοχή αλλά κι από πιο μακριά που γνωρίζουν το έθιμο και το τιμούν . Περπατώντας ο κόσμος μέσα απο τα στενά της όμορφης πόλης και  δίπλα στα τρεχούμενα νερά είναι και κάτι αλλο που συμβαίνει και σε εντυπωσιάζει εξίσου. Εκτός από τα αναμμένα φαναράκια με τα οποία στολίζουν τα σπίτια τους απ όπου περνά η λιτανεία, οι Αραχωβίτες έχουν κι ενα άλλο εντυπωσιακό έθιμο. Χαλιά πανέμορφα κρέμονται από τα μπαλκόνια τους. Όλα τους καλοσχεδιασμένα και δείχνουν μαλλον ολοκαίνουργια. Δε γνωρίζω  το λόγο του εθίμου μα όμως είναι ωραίο και πρωτότυπο.







 Το τέλος της λιτανείας δε σημαίνει και το τέλος της πρώτης μέρας του πανηγυριού .Στη πλατεία Παπαϊωάννου ο χορός κι η μουσική παίρνουν τη σκυτάλη.

Για όσους επιθυμείτε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πανηγυράκι της Αράχωβας και να βρείτε  όλες εκείνες τις πληροφορίες  που χρειάζεστε μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα : http://www.panigiraki.gr/panigiraki/ceremony_programe/

Χρόνια πολλά φιλοι και ειδικά σε όλους εσάς που έχετε σήμερα την ονομαστική σας εορτή . Ευλογημένοι νά στε!



0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Eυχαριστούμε για την επισκεψη .Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επισήμανση ,παρατήρηση ή πληροφορία